Palm Top színház

 

Hogyan lesz kettőből három dimenzió? Nem kell hozzá más, csak egy iPhone és Jitsuro Mase nemrég bemutatott alkotása, az i3DG Palm Top Theater. Pofon egyszerű szerkezet, látványos végeredmény.

Annak ellenére, hogy minden évben lehet hallani vadonatúj 3D-s megoldásokról, a technológia nem terjed futótűz módra. Pár évvel ezelőtt a 3D-s mozifilmeket övező marketing aktivitás lendített a dolgon, tömeges elterjedésről, kiváltképp az otthoni felhasználás tekintetében korántsem beszélhetünk.



Ennek tekintetében forradalmi alkotás lehet az i3DG Palm Top Theater. Az iPhone-ra és iPod Touch-ra csatlakoztatható, alapgondolatát tekintve pofonegyszerű szerkezet, egy tükrökkel és plexilapokkal ellátott kiegészítőt takar, amely a 2D-ből 3D-s látványt konstruál. A terméket az idei linzi Ars Electronica kiállításon mutatták be, de ott lesz a 2011-es rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon is.


Ahhoz, hogy a i3DG Palm Top Theater élvezhető látványt nyújtson, speciális animációra van szükség. A kijelzőn ugyanis három, egymástól elkülönülő sávban kell futnia az egyes jeleneteknek, melyek a tükör és lapocskák segítségével állnak össze egy mozgóképpé. Tehát az az animáció, mely nem eszerint tagolnak, kevésbé lesz élvezhető. Az irány mindenesetre nem rossz, sőt…!